Sparen

Sparen

Sparen doe je vanzelfsprekend omdat je iets groters wilt kopen, of omdat je op je oude dag ook nog wat geld te besteden hebt.

Natuurlijk is er ook nog de uitzondering van mensen, die gewoon zo veel geld bezitten, dat men niet meer weet wat er mee te doen is, maar we gaan hier voor het gemak van de normale burger uit.

Sparen kan je ook op veel verschillende manieren doen.

Je kunt geld bewaren in de spreekwoordelijke oude sok, maar dan weet je zeker dat je er over een aantal jaar minder mee kunt doen dan nu. Door de inflatie, en het ontbreken van rendement, zal je geld dan minder waard worden.

Buiten deze sok, moeten we de manieren van sparen onderverdelen in het rendement, of de rente, en het risico dat je loopt, als je risicovol gaat sparen.

Veilig sparen

Het veiligste is natuurlijk het sparen op een spaarrekening, temeer omdat de overheid spaargeld garandeert tot een hoogte van 100.000 Euro.

Maar er zijn vanzelfsprekend ook methoden om geld te sparen, c.q. te beleggen, waardoor je meer rendement krijgt, dan op een spaarrekening.

Deze manieren vragen echter normaliter wel iets meer dan een maandelijkse inleg van een paar tientjes of een paar honderd Euro.

Kan je dan missen, en ben je in staat om wat meer risico te gaan lopen, dan kan je bijvoorbeeld ook in aandelen beleggen.

Dat kan je zelf doen, als je het nieuws van de betreffende aandelen op de voet kunt, en wilt volgen.

Je kunt ook de bank, of een beleggingsinstelling het werk laten doen.

Deze mensen zijn vaak gespecialiseerd in beleggingen in aandelen, en weten er doorgaans ook veel meer van af, dan de doorsnee burger.

Het beleggen in aandelen, kan een leuk rendement opleveren, dat zeker hoger zal zijn dan de spaarrente die op een spaarrekening wordt geboden.

Maar er is ook meer risico. Het bedrijf waarin je wilt beleggen, c.q. de aandelen die je wilt kopen, kan natuurlijk bijvoorbeeld in de problemen komen.

Daardoor kunnen de aandelen zakken, of liever gezegd minder waard worden.

Zo zijn er bij beleggen in aandelen meer risico’s die je loopt, maar de opbrangst is ook hoger.

Welke methode van sparen jouw voorkeur heeft, dan ligt geheel aan jou. Veiligheid en lage rente, of risico en hoog rendement.